Schedule

Notes:
Print

December 6th

Introduction

09:00
(5 min )
Introduction to Event

Overviews

09:05
(25 min )
BIP99 and uncontroversial hardforks
PRESENTER:
Jorge Timon
09:30
(25 min )
Fungibility and scalability
PRESENTER:
Adam Back
09:55
(25 min )
Zero-knowledge proofs for Bitcoin scalability and beyond
PRESENTER:
Madars Virza
10:20
(20 min )
Break

Security and Incentives

10:40
(25 min )
Security assumptions
PRESENTER:
Andrew Poelstra
11:05
(25 min )
In adversarial environments, blockchains don't scale
PRESENTER:
Peter Todd
11:30
(25 min )
Why miners will not voluntarily individually produce smaller blocks
PRESENTER:
Jonathan Bier
11:55
(20 min )
Break

Block Propagation

12:15
(25 min )
IBLT and weak block propagation performance
PRESENTER:
Kalle Rosenbaum and Rusty Russell
12:40
(25 min )
Tampering with the delivery of blocks and transactions in Bitcoin
PRESENTER:
Arthur Gervais
13:05
(25 min )
BIP101 block propagation data from testnet
PRESENTER:
Jonathan Toomim
13:30
(90 min )
Lunch

Miner's Panel

15:00
(90 min )
Miner's Panel
PRESENTER:
Xiang Fu, Marshall Long, Gang Wu, Wang Chun, Robin Yao, William Tang, and Mikael Wang (moderator)
16:30
(20 min )
Break

WIPs

16:50
(60 min )
Works in Progress
17:50
(70 min )
Break
19:00
(120 min )
Reception

December 7th

Open

09:00
(5 min )
Opening

Layer 2, etc

09:05
(25 min )
Segregated witness and its impact on scalability
PRESENTER:
Pieter Wuille
09:30
(25 min )
Overview of BIPs necessary for Lightning
PRESENTER:
Tadge Dryja
09:55
(25 min )
Network Topologies and their scalability implications on decentralized off-chain networks
PRESENTER:
Joseph Poon
10:20
(20 min )
Break

Breaking the chain

10:40
(25 min )
Braiding the blockchain
PRESENTER:
Bob McElrath
11:05
(25 min )
Breaking the chains of blockchain protocols
PRESENTER:
Yonatan Sompolinsky
11:30
(25 min )
SCP: A computationally-scalable byzantine consensus protocol
PRESENTER:
Loi Luu
11:55
(15 min )
Break

Tweaking the chain

12:10
(35 min )
A bevy of block size proposals: 100, 102 and more.
PRESENTER:
Jeff Garzik
12:45
(25 min )
A flexible limit: Trading subsidy for larger blocks
PRESENTER:
Mark Friedenbach
13:10
(25 min )
Validation-cost metric
PRESENTER:
Jonas Nick
13:35
(85 min )
Lunch

Discussion groups

15:00
(180 min )
Discussion groups
18:00
(60 min )
Wrap up from discussion groups, next steps and close
19:00
Reception


Independent Developer Meetup (December 8th-9th)

Cory Fields is organizing an independent developer meetup that will be taking place for 2 days following the Scaling Bitcoin conference. To make it easier for people to attend, the workshop will be held at the same location, Cyberport. Please note: this meetup is not related to Scaling Bitcoin and is explicitly for developers and technical people only. This information is being posted here for convenience. Meetup information can be found here: bitcoin-dev mailing list announcement.

December 8th
09:00
(900 min )
Developer Meetup
00:00
Closing
December 9th
00:00
(900 min )
Developer Meetup
15:00
Closing